A „kenyérkereső apa”





A délelőtti rollerezés a gyerekekkel megtette hatását: a vasárnapi ebéd után csendben legóznak és én, szinte megilletődve a rám szakadt nyugalomtól, majszolom az apák napjára kapott sütit.  Köszi Sonora Smart Dodd!



Az apák napja 110 éves, ünneplése egy magánakcióval kezdődött:  Sonora Smart Dodd úgy gondolta, hogy az anyák mellett az apákról is meg kell emlékezni és beadta a kérelmét, amit az amerikai kormányzati hivatal jóvá is hagyott.  1910. június 19-én ünnepelték meg először, de mit is várunk el az ünnepeltektől?

 

Kevés tudományos kutatás áll rendelkezésre a témával kapcsolatban és azok is főként a női oldalt vizsgálva mintegy “melléktermékként” jöttek létre egészen a közelmúltig.  Az állóvízbe Brannen dobott egy-két új fogalmat: mint az “apasági krízis“, és az “új apaság“, ami a cikk 2003-as megjelenése óta egyre szélesebb hullámokat vet.  Evvel a problémával és hatásaival egy későbbi írásomban részletesen fogalakozom.



Apák napjára jelentetett meg egy írást a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutatás eredményeire hivatkozva, amiben leírják, hogy Magyarországon a hagyományos, anyagi biztonságot megteremtő apaszerep az elvárás (94%) A szülői feladatok megosztása is egyre jellemzőbb, és a modern családcentrikus apai szerepnek is nő a támogatottsága (65%). Tovább kutakodva ráakadtam Spéder Zsolt tanulmányára, ami a modellekhez tartozó családi hatalomelosztást is vizsgálja.

 

A modern (egalitárius) modell számára mind az anyagi biztonság, mind a családi életben való aktív részvétel fontos, és Spéderék által megkérdezettek fele ötvözné is a modern és a hagyományos férfiszerepet. A másik modell a  kenyérkereső férfi, ahol egyenlőtlen a hatalmi pozíció a családban, ő hozza a legfontosabb döntéseket és a meginterjúvoltak fele a hagyományos apaszerep mellett tette le a voksát. Ebben persze az is közrejátszhat, hogy a férfiak ugyanazért a munkáért több bért kapnak és a kétkeresős családmodellben is az a gazdaságos, ha a fő kenyérkereső az apa. Így várhatóan sokáig tartja még magát az a régi sztereotípia, hogy elsősorban nem a férfiak dolga a háztartás és a gyermeknevelés.



Meg is mondom a feleségemnek, csak előbb kiteregetek.


agocsruben



Felhasznált irodalom: 

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0038038506062036

https://www.koppmariaintezet.hu/hu/osszeshir/421-magyarorszagon-apanak-lenni-jo

http://demografia.hu/hu/letoltes/kiadvanyok/Szerepvaltozasok/207-228Speder.pdf

Népszerű bejegyzések