10 tanács kezdő apáknak





    Hagyományosan az angol pubok „No kids zone”-nak minősülnek napszállta után, és nem csak azért mert a gyerekek természetes velejárója a szaladgálás, kiabálás és sírás, hanem mert ez csak a felnőttek világa volt. Bár kis asztaltársaságunk egyik tagjánál se található meg a polcon Corinne Maiernek bestsellere, a No Kids: 40 Good Reasons Not to Have Children, de most sörrel a kezünkben, lelkesen dolgozva a pub kvíz kitöltésén el tudtam képzelni, hogy a pszichológus-közgazdász érveinek lehet némi valóságalapja. 


    Csak tíz kérdés, de mindenki kotor az agy rejtett zugaiba, mert most a telefonos segítség nem lenne fair. Amikor megláttuk Mazeppa, Dovzsenko, David Copperfield és Leonard Bernstein nevét és a pubban elhelyezett ukrán zászlót, már sejtettük, hogy a helyes válaszok ezen a vonalon helyezkednek el, de a zenei kérdésekkel hadilábon álltunk. Épp arra gondoltam, hogy Deniel ki tudna segíteni minket, (de ő nem volt ott, mert kislánya született), amikor nagy lendülettel felrántotta az ajtót és lehuppant kis csapatunkba. A kérdő tekintetekre válaszul csak annyit mond, hogy a gyereknek csak az anyjára és annak a cicijeire van szüksége.


    Lee, aki szakmáját tekintve pszichológus, miután összegezte és leadta válaszainkat, egy rontott kvíz papír hátoldalára felírta a kérdést: Hogyan segíthet az apa egy újdonsült anyukának?, alá egytől tízig a számokat, majd elénk tolta. 

Mi, tapasztalt apák nagyobb zavarban voltunk, mint Copperfield és Bernstein ukrán felmenőinek számbavételkor, de végül kitöltöttük ezt a tízes listát is. 


1. Mondd meg neki, hogy nagyszerű munkát végez, büszke vagy rá és nagyon szereted.

Sok anya kételkedik önmagában, és azon tűnődik, vajon jól csinálja-e, amit csinál. Bátorítsd őt, és mondd meg neki, hogy nagyon jól csinálja. Időnként magányosnak is érezheti magát, különösen akkor, ha a baba sír, és semmi sem működik. Az érzelmi és fizikai segítség felajánlása lehetővé teszi számára, hogy mielőbb megtalálja az egyensúlyt, feltöltődjön, így könnyebben tud gondoskodni a babáról. Az anyáknak is megnyugtató, ha úgy érzi, hogy gondoskodnak róluk.


2. Figyelj rá, hogy elegendő és tápláló ételt egyen, ami segíti a tejtermelést is, esetleg főzz neki ebédet.

Készíts néhány egyszerűen elfogyasztható ételt, amit kedvesed könnyen előkap a hűtőből, vagy rendelj meleg kaját a házhoz. 


3. Segítsd, hogy legyen elég ideje, hogy nyugodtan fürödhessen vagy zuhanyozhasson (egyedül).

Kiviheted addig a babát sétálni friss levegőre (így, ha a baba nyűgös lenne, akkor anya nem pattan ki a fürdőből, ezzel meghiúsítva azt a vágyát hogy kicsit pihenjen). Ráadásul bebizonyíthatod, hogy el tudod altatni.


4. Nézz körbe, hogy a szoptatópárnája, és minden más, amire szüksége van a szoptatáshoz, a közelben van.

Vigyél neki egy pohár vizet, hogy mindig hidratált maradjon és készíts neki nassolnivalót, amíg szoptat.

Amíg megeszi az uzsonnát, megböfiztetheted a babát, és kicserélheted a pelenkát, ha kell.


5. Légy türelmes vele, és NE próbáld „megjavítani”.

Ne feledd, tombolnak a hormonjai. Most szült. Teste lábadozik, keveset alszik. Sok mindenen megy keresztül. Hagyd, hogy sírjon és néha elöntsék az érzelmek. 

Légy mellette, hogy megvigasztald vagy meghallgasd, ha erre van szüksége.

Ha mindig a vajúdásáról és a szüléséről akar beszélni, hallgasd meg ahányszor szüksége van rá. Ne húzd fel magad ezen.

A jó hallgatóság létfontosságú. 


6. Bátorítsd őt, hogy keressen kapcsolatot más anyukákkal, hátha ez segít könnyebben birkózni az új élethelyzettel.

Ha úgy érzed, hogy küszködik a szülésélmény feldolgozásával vagy traumatizálódott, szeretettel javasold, hogy beszéljen egy szakemberrel.


7. Fizesd be egy szülés utáni masszázsra. Ha spórolni akarsz, te magad is megmasszírozhatod. Ha a babát éjjel-nappal kézben tartja, befeszülhet a válla és a háta. Hidd el a masszázst imádni fogja!


8. Küldd el, hogy vegyen egy-két új ruhát, fizesd be egy fodrászhoz, kozmetikushoz, hogy egy kicsit felfrissültebbnek érezze magát, és visszanyerje önmagát.


9. Ne idegeskedj, ha a ház rendetlenebb a szokásosnál. Egész nap egyedül, megállás nélkül a babával lenni rendkívül fárasztó és intenzív feladat. Bár úgy tűnhet, hogy alig vagy egyáltalán nem csinált semmit, lehet, hogy még mindig pizsamában van, mire hazaérsz, és ne aggódj, ha semmi sem változott, mióta elmentél. A baba egész napos gondozása azonban sokat kivesz az emberből érzelmileg és fizikailag.


10. NE várj szexet, ameddig nem áll rá készen, a testnek gyógyulásra van szüksége. Az intimitás idővel visszatér. Inkább vegyél neki virágot, hogy feldobja a napját, vagy ajándékozd meg mindenféle különösebb ok nélkül. 


    A végére annyira belejöttünk, hogy felsoroljuk nekünk mi jött be anno, hogy nem is figyeltük hányadikak lettünk a pub kvízen, csak mondtuk az egyre kerekedőbb szemű Denielnek, hogy fogadjon fel takarítónőt, szülés utáni dúlát, tanulja meg fürdetni, tisztába rakni, lefejt tejjel etetni, megnyugtatni a kislányát. 


    Miután Deniel viszonylag hamar lelépett Lee hozzám fordult:

– Bernstein sokáig, azt gondolta, hogy neki csak a művek megalkotására kell koncentrálnia, hiába ajánlották fel neki már 25 évesen a New York-i Filharmonikusok karvezetői posztját, visszautasította. Persze idővel úgy érezte a komponálás nem elégíti ki, és hogy a vezényléssel  kiteljesedhetne, így végül elvállalta. Tizenöt évvel később.

–  Ezt most Denielre érted? Azt hiszem csak ráunt a társaságunkra!  

– Vagy tényleg elindult benne most valami, végül is Corinne Maiernek is van két gyereke. 



Ha tetszett lájkold, oszd meg a Facebook-on!


Népszerű bejegyzések